Kajakkpadling i Bodø

Bodø-området er ypperlig for de som ønsker å oppleve kysten, om det er kystlinja og de mange fjordene, eller ”Værran”, øygruppene som ligger litt lenger ut. ”Du må ha vært der førr å kuinn førrstå…” synger Terje Nilsen, og oppfordrer oss til å finne vårt eget Mjelle. For kajakkpadlere i Bodø-området er menyen rikholdig, med hvite sandstrender, bading, småsei, molte, fugleliv, midnattsol og myke teltplasser under en høy himmel.

Dobbelkajakk”Når sommerdagen ligg utover landet” er det godt å ferdes i kajakk, men vær oppmerksom på at austavinden kan være svært sterk og gjøre det tungt å komme tilbake til land igjen. Den kan forsterke seg inne i fjordene, og venturi-effekten kan da gi ubehagelige opplevelser (traktvind, red.anm). Sørvesten er en hyppig og utholdende gjest, med bølger og nedbør. Den er sterkest på kysten, men tar lite inne i fjordene. Vær oppmerksom på strømforholdene, særlig når strøm og vind har motsatt retning. Viser du sjøvett, tar hensyn til vær og vind, kler deg etter temperaturen i havet og padler sammen med andre, vil du med kajakken få tilgang til spennende og unike naturopplevelser og friluftsmuligheter i Bodø, hele året. Med telt og overnattingsutstyr ombord, blir mulighetene flere og kajakken mye mer stødig og stabil. Og ikke glem kart og kompass. God tur!

Hjartøyene / Skipsholmen.

Disse øyene ligger rett utenfor Bodø, og er svært mye brukt av lokale padlere. Gode startsteder er Kvalvika eller Breivika. Lille Hjartøya er nokså bratt og har ingen sandstrender, men det er mulig å komme på land på nordsiden på steinstrand. En skarvekoloni holder hus under et overheng, og ved å padle tett inntil fjellveggen vil man også kunne studere et rikt og fargerikt planteliv i bratthengene.

ParadisbuktaStore Hjartøya er langstrakt og har mange strender som innbyr til besøk, både for en rast eller bading i de lune vikene. Paradisbukta med utsikt sørover bærer sitt navn med rette, og på ”yttersia” kan man nyte solnedgang over Lofoten og Landegode hvis værgudene er i godlune.

Skipsholmen er også verdt et besøk, her er det ei lun strand på nordøst-siden og et godt utsiktssted på toppen, noe havørna også vet. Her er det et mangfold av spennende kystplanter, minner fra andre verdenskrig samt store muligheter for å få en fisk eller ti på kroken i Skipsholmsundet.

Langdragan / Hernesskagen / Lille og Store Svartoksen.

Dette området rett vest for flystripa har mange små øyer bør også besøkes. Her er det et rikt fugleliv og ser du godt etter, er det også her fine små strender. Utsikten er formidabel, men vær obs på at Forsvaret krever 100 m avstand fra militært område, og at dette er båtleia inn til Bodø, så båter kan komme raskt. Lille og Store Svartoksen ligger lenger ut, og er sjeldent mulig å komme i land på, men likevel fine padlemål for de som liker mer åpent hav.

Vågøyene.

På ”nordsia” av Bodø ligger Vågøyene, som også er et mye brukt område, med Kløkstad som et godt startsted. Her er muligheten mange, både for de som ønsker skjermet padling mellom øyene eller litt større utfordringer, som en tur over fjorden til Landegode. Auvika, Hovden og Mjelle bør også besøkes. Vær obs på at austavinden kan bli svært sterk i dette området.

Kjerringøy og Karlsøyvær.

dsc_0883Kjerringøy og kajakk er en flott kombinasjon. Fra landsiden er det utallige nydelige strender der kajakken lett kan trekkes opp, om det er en dagstur eller overnattingstur. Det er enkelt å finne seg en strand helt for seg selv hvis det er målet, og på land er det et variert turterreng som passer for alle. Å komme sjøveien til det gamle handelsstedet gir en egen fornemmelse av gamle dager, og må bare oppleves. Blir man sulten av alt dette frie livet, kan magen fylles av sjølfiska sei eller kanskje på en av de koselige kafèene. Gode startsteder er fra Festvåg, Vikan eller Strandåsjyen.

Dypingen i KarlsøyværKrysser du fjorden over til Karlsøyvær, er du i Bodøs kanskje mest spektakulære padleområde. Her venter de hviteste sandstrender, de mykeste teltplasser, spennende øyer og holmer og et fantastisk fugleliv! Dypingen, Langvågen og Lamøy kan man besøke hele året, mens resten av Karlsøyvær er naturreservat med fuglefredning og ferdselsforbud på land i hekkesesongen. Vær obs på at Karlsøyfjorden kan være vanskelig å krysse hvis vind og straum øker på. Ferskvann må medbringes fra Bodø.

Mistfjorden, Nevelsfjorden og Sjunkfjorden.

Fjordene i dette området byr på godt fiske, spennende fjelltopper og gamle boplasser, så ta med teltet! Vær oppmerksom på at det kan være mye strøm i disse fjordene, og at austavinden kan komme brått, i tillegg er det er lange strekninger uten mulighet for ilandstigning. Fjordene byr ikke bare på flott padling, så tar du i tillegg til teltet med deg fjellsko, klatreutstyr og ski, vil mulighetene være uendelige.

Mistfjorden er lett tilgjengelig fra Festvåg, der man like ved fergeleiet finner gode plasser for å sette kajakken ut. Vis hensyn ved parkering. Å padle fra Festvåg til Bodø er en flott dagstur, det samme er turen nordover mot Kjerringøy og det gamle handelsstedet. I øst deler fjorden seg i Sørfjorden og Nordfjorden, og med kajakk kan du på en miljøvennlig måte besøke disse delene av vår nye nasjonalpark.

Brurhellarn i NevelsfjordenNevelsfjorden ligger på Kjerringøy, og dit kommer du ved å kjøre av fra Alsos mot Øyjord. Vegen er smal, så vis ekstra hensyn ved parkering. Den innerste delen av fjorden har en tidevannsstrøm ved Nesodden, som vil være tung å kjempe mot hvis du ikke er oppmerksom. Ved Hellarvika kan du oppleve spennende steinformasjoner ute i vannet, og lenger ut i fjorden, under den imponerende Skeistinden, kan du padle inn i Brurhellarn. I følge sagnet søkte et brudefølge ly her på tur til kirka på Rørstad, men da sjøen flødde, stakk stevnene på nordlandsbåtene seg fast i berget, båtene veltet og alle omkom. Nevelsfjorden kan også nås fra Tårnvik, som også er et utgangspunkt for padling i Sjunkfjorden som ligger lenger øst.

Landegode og Værran.

Fra Kvalvika til Sandvika på Landegode er det vel 11 km over åpent hav. De som ikke ønsker å padle denne strekningen, har muligheten for å ta kajakken på hurtigbåt fra Bodø til Fenes hvor det er hurtigbåtanløp og butikk. Landegode er en stor og spennende øy som byr på både skjermet og eksponert padling, og sommerstid har Sandvika og Korten ofte besøk av padlere. Landegode er Bodøs største øy, å padle rundt øya er en klassiker. Ta med telt, fiskeutstyr og fjellsko, for her er det mye å oppleve til lands og til vanns.

HelligværHelligvær ligger lenger mot vest/nordvest og består av hundrevis av øyer, holmer og skjær. Også hit kan man komme med hurtigbåt, hvis man ikke vil padle hele veien selv. Øyhopping i Helligvær anbefales! Det et flott å padle de mange sundene, utsikten er formidabel, strendene er færre, men det er likevel ikke vanskelig å finne gode ilandstigningsplasser. På Sørvær er det bl.a. hurtigbåtanløp, butikk, lørdagskafè og overnattingsmuligheter.

Givær er den vestligste bosettingen i Bodø kommune og et spennende sted å besøke. Her ytterst i havet drives det fortsatt landbruk på tradisjonell måte. Turen hit krever mye padleerfaring og gode værforhold, ellers kan man benytte hurtigbåt også hit. Overnatting kan ordnes lokalt.

BliksværBliksvær ligger rett vest av Bodø, og er også et naturlig turmål som er tilgjengelig med hurtigbåt. Store deler av Bliksvær er naturreservat, slik at ferdsel på land er regulert. Hjelmøya byr på førsteklasses teltplass, og det er mye flott kystkultur å oppleve langs bygdeveien fra havna. Ferskvann må medbringes fra Bodø.

Steinsvær er en liten øygruppe som ligger nordvest for Store Hjartøya, mellom Bliksvær og Landegode, en knapp mils padling fra Kvalvika. På Gammøya er det ei nydelig strand for bading, soling og strandliv, selv om de mange sjøfuglene ikke alltid er like glade for besøk.

God tur!

Foto: Heidi Fossum (Paradisbukta -foto: ukjent).

4 tanker om “Kajakkpadling i Bodø

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *