Ferdigheter

Havpadlere må ha kjennskap til grunnleggende redningsteknikker. En måte å lære dette på er av andre som ha disse kunnskapene. Klubbene rundt om i landet har også jevnlig intro-kurs for nye padlere.

Redningsteknikkene på hav kan deles opp i to hovedteknikker:

Egenredning

Denne redningsformen brukes når du er alene, eller vil klare deg alene. Eskimorulle vil her være den enkleste formen for redning, da du slipper å gå ut av kajakken. En eskimorulle krever mye trening for å beherskes under alle forhold, og det er derfor viktig også å drille den andre redningsformen: Redning med åreflottør. Her brukes en oppblåsbar flottør eller isopor/liggeunderlag som oppdraft på åren. Deretter brukes denne som utrigger, og padleren entrer kajakken. Denne redningsformen må også trenes på under alle forhold, det holder ikke å ha flottøren liggende på dekk! Pumpe må også være med. En kombinasjon av disse formene kan også trenes på. Der padleren går ut av kajakken, men entrer og ruller opp igjen – en såkalt ”re-entry and roll”.

Kameratredning

Denne redningsformen brukes når minst to padler sammen. Padlerne bruker hverandre båter til hjelp og stabilisering. På denne måten kan den som har gått rundt komme fort og sikkert opp i båten igjen.

Ved begge typer redning er det viktig at padleren passer på åre og båt, slik at dette ikke blir tatt av bølger/vind. Under avanserte forhold kan det være behov for å kombinere for eksempel kameratredning med tauing.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *