Atles turforslag

For de fleste av oss er en kajakktur i finvær det vi drømmer om, uten sur motvind i fjeset og bølger som bryter over spruttrekket. Men i Bodø er det ofte for mye vind og bølger, og mang en planlagt kajakktur blir avlyst. Selv er jeg i hvert fall en utpreget godværspadler.

Ofte ønsker en heller ikke femtimersturer, et par timers padling pluss en liten rast i ei lun vik er bedre. En dagstur fra Kvalvika og rundt Landego passer ikke alle.

Jeg er også i den heldige situasjon at jeg har to kajakker, og jeg har ofte med nybegynnere i den andre båten. Da bør det helst være rolig vann, og det er en fordel om en kan ferdes langs stranda hele veien. To ganger har nybegynnere gått rundt, og min erfaring er at stranda er beste redningsplass. Jeg har derfor prøvd ut en god del turer som egner seg for nybegynnere, lathanser og andre pinglepadlere, og for dager der padling på yttersida er uaktuelt på grunn av været. I stedet for å avlyse turen, kan en velge en av mine pingleturer.

Jeg hater å padle langs veier, så jeg har valgt turer der det ikke finnes veier. Kajakken er utmerket til å komme seg til steder utenom allfarvei. Og det bør ikke være mer enn en halvtimes biltur dit. Her er min liste over pingleturer, turer som får runden rundt Hjartøyan til å virke som ekstremsport:

VATNVATNET
Denne turen er en absolutt ”must” for alle nybegynnere. En kan gå ut flere steder, men det er et greit utsett ved en brygge helt ute i osen. Her er en liten parkeringsplass, og brygga er forholdsvis lav. Vatnvatnet er en flott opplevelse, selv om det er hytter langs nesten alle strender. Innerst mot Heggmoen er det flere små strender der en kan gå i land. På nordsida langs veien er det ofte folk, men på sørsida er det sjelden opptatt. En kan følge stranda hele tiden rundt hele vatnet og inn i Innervatnet, og hvis en er innom alle bukter blir turen lang nok for de fleste. Vatnvatnet er ofte ganske rolig på de fleste vindretninger.

GØYSTRAUMEN – NAURSTAD
Når vinden står inn fra vest, vil det være mulig å padle innenfor Tverlandet. En kan parkere på broa over Godøystraumen, og padle innover langs land mot Naurstad, eller dra motastt vei. Her er et merkelig fenomen, der de nærmeste 10 metrene langs land kan være omtrent stille, selv om det blåser friskt utpå fjorden. På veien innover kan en ligge litt ut fra land og surfe, men på tilbaketuren fra Naurstad er det viktig å holde seg bare et par meter fra land. Da kan en padle i stilla nesten hele veien. Ved det nye sjøsportanlegget er det strender å gå i land på, der en vil være i ly for vestavinden for en liten rast.

ELVFJORDEN
Elvfjorden danner et lite basseng innenfor Sunnanstraumen, ved foten av Børvasstindan. Bassenget er passelig for en tur rundt, og en kan følge land langs hele fjorden. En kan starte ved brua over Sunnanstraumen. Inne ved utløpet av Børelv er det fine rasteplasser. På sørsiden er en flott liten lagune som også er verdt et besøk. Elvfjorden er beskyttet fra de fleste vindretninger, så det blir sjelden store bølger, men det kan være lumske fallvinder hvis det blåser.

VALNES
Fra hytteområdet på Valnes er det fint å padle langs land forbi Gjælentunet utover mot Skånland. Særlig når det er sterk sønnavind vil dette strekket være veldig beskyttet. Hvor langt en vil padle bestemmer en selv, men etter Skånland vil det bli mer værutsatt. Denne turen har jeg brukt med flere nybegynnere. Det er mulig å overnatte i naustet som hører til Gjælentunet.

VALNESVATNET
Valnesvatnet er et idyllisk vatn, der en kan følge land hele veien rundt. Her er det ofte stille. Padler en innom alle bukter og viker blir det en grei nybegynnertur. Mange ilandstigningsmuligheter, selv om det ikke er så fine strender.

VÅGØYAN
Vågøyan på nordsida er et eldorado. Her kan en som regel finne ly, selv om det blåser litt. En kan padle i åttetall mellom de langsmale øyene og stort sett være nær land hele tiden. Her er et utall av strender å gå i land på, men det blir færre på de ytterste øyene. Det kan være dønning og bølger både fra nordvest og fra sørvest for den nervøse nybegynner når en passerer spissen på de enkelte småøyene, men en er snart inne i smult farvann igjen. Nede ved forsvarsanleggene eller ved naustene nord for disse er det muligheter å gå ut, dersom en ikke bryr seg om ”adgang forbudt” skilt. Med litt bæring kommer en ut på stranda også uten å bryte regler. Dette er også et greit utgangspunkt for en førstegangs tur til Landego, der en ikke har så lange åpne havstrekk som fra Kvalvika.

MJELLE – FESTVÅG
Fra Mjelle til Festvåg er det en fin tur utenfor allfarvei. Vil en ha den litt lenger, kan starte på Skaug eller Mulstrand. Turen er vel ikke spesielt skjermet for bølger eller vind, men en kan følge land hele veien. Like før en kommer til Festvåg er det en fin bukt med ilandstigningsmuligheter. En padler også forbi en liten øy som har et par sandstrender. En kan også gå ut fra Festvåg, og ta pausen på Mjellestranda, eller strender nærmere Auvika. Dersom en ikke ønsker å padle begge veier, kan en plassere en bil på Mjelle, og en i Festvåg.

INNOVER MISTFJORDEN (Sørfjorden og Nordfjorden)
Her er et større fjordbasseng, planlagt til nasjonalpark og ganske urørt og ubebygd. Skal en følge land langs hele fjorden, blir det en lang tur, kanskje mer egnet som overnattingstur. Tar en bare den ene av de to fjordene, blir det en grei dagstur. Det blåser ofte i Mistfjorden, så en må være forberedt på bølger og vind. Mange steder er det bratt og vanskelig å komme i land. Inne i Sørfjorden er det flere gode ilandstigningsplasser, og også muligheter for overnatting i telt.

RØSVIK – SJUNKFJORDEN
Når Saltfjorden er i kok med vind fra sørvest, er det mulig å dra til Fauske/Sørfold å ta bakveien. Fra Røsvik og ut fjorden mot Sjunkfjord kan det være rimelig rolig på denne vindretningen. Enkelte steder er det bratt fjellvegg ned i havet, og det kan komme litt ufine ekkobølger. Ved Færøy i munningen av Sjunkfjorden er det fine rasteplasser beskyttet fra vinden.

Av Atle Hauge

3 tanker om “Atles turforslag

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *