Riverdance

Ja, tenke det; ønske det; ville det med; – men gjøre det! Ja, selvfølgelig, etter litt om og men…

Elvepadling har vært oppe og vaka sånn smått bakerst i hjernebarken så lenge jeg har vært medlem i Bodø Kajakklubb. Uten at det har tatt noe særlig av verken i egen eller klubbens regi. Kanskje ble det et vendepunkt da BKK kjøpte inn elvekajakker for noen år tilbake, selv om de primært brukes i basseng på vinteren? De ble i hvert fall testa i Futelva som byr på elv grad 1 (knapt) senvinteren i fjor, moro det. Å manøvere en havkajakk kontra en elvekajakk blir litt slagskip mot MTB for å si det sånn.

Litt senere den våren kjøpte min havpadlevenn Christer fra Oslo seg egen elvekajakk – med påfølgende ihuga lobbyvirksomhet for å få tatt nybegynnerkurs elv sammen. Voss ble etter hvert kandidat høsten 2011, kurs ble booka – og akkurat den helga ble det meldt snøvær og mainnskit på fjellet i sør. Cancel!

Siden Christer skulle være driftsleder på rikssenteret for hang- og paragliding i Vågå ei uke nå i sommer dukka plan B opp – vi tar kurset i Gudbrandsdalen. Og hvilket lykketreff, fra første kontakt med Anett på Sjoa kajakksenter / Rescue 3 følte vi oss særdeles godt ivaretatt. Håper vi er i nærheten av å være like flinke med våre elever på grunnkurs hav…

Christer har som nevnt egen elvekajakk og ønsket kurs av den grunn. Jeg hadde i første omgang lyst til å prøve bare for opplevelsens skyld, og for å se om det kunne tilføre havpadlingen noe nyttig. Etter litt lufting i BKK ble Stian også med, ikke minst fordi det kunne være givende for det andre kurset han går – turleder hav.

Anett satte opp eget kurs på de dagene vi ønsket oss, kjekt for meg og Stian som skulle kjøre 95 mil hver vei. En ekstra påbyggingsdag ut over grunnkurset ble det også plass til. Tirsdag morgen troppa vi opp i Nedre Heidal og fikk hilse på Anett, co-instruktør Becky (padleinstruktør på sommeren og hundespannkjører på Røros om vinteren!), Nina fra Tretten som ikke hadde padla før og Sarah fra Tasmania som skulle ta opp elvepadling på nytt. Det ble tre dager med en god blanding av engelsk og norsk!

Sjoa kajakksenter holder til i et koselig og praktisk lokale ved Sjoa der de også driver Rescue 3 som holder kurs i elveredning for alt fra Røde Kors til 330 – skvadronen. Egen tørkegarasje for klær, lager for kurskajakker, teorirom og nødvendig avtrede! Tenk om naustet i Kvalvika hadde hatt plass til sånne fasiliteter! Her starta vi dagen med tildeling og tilpasning av utstyr (så du trodde du satt tight i havkajakken din?) og litt teori før det bar av gårde til Ottaelva som renner ned fra Lom / Vågå og ut i Gudbrandsdalslågen ved Otta.

 

For de som lurer på hva basic’en i elvepadling er kan vi kort oppsummere:
– Lean
– Paddle
– Edge
– Ikke gå ut av kajakken
– Skulle du allikevel ende opp svømmende, få beina opp fra bunnen

Så kan du begynne å tenke på bølgetog, valser og virvler og sånn skøy du ser på film. Det betyr at vi brukte mye tid i bakevjer hvor vi utfordret gradvis sterkere strøm. Ut i riktig vinkel, kanting av kajakken, blikket rett vei, svinge mot neste evje tidsnok, riktig vinkel igjen, kanting og blikk. Hørtes det ut som kjedelig terping? Glem det, elv er IKKE veldig likt hav – vi fikk utdelt passe doser adrenalin jevnlig i evjene.

Dag to og tre ble tilbrakt i Gudbrandsdalsågen og når vi så etter hvert fikk noen strekk med bølgetog og andre godsaker (toppet av ”the washing machine” og ”the bubble machine”) ble dette noe av det morsomste jeg har vært med på.

 

Litt teori og praksis om synfaring av elva var også på sin plass. Forskjellen fra havpadling (hvor det stort sett (med unntak av vær) er what-you-see-is-what-you-get) er stor! Hvor moro er det å ikke ha bestemt hvor du skal i land (med ett sted i backup) når du har ett stryk over ditt nivå lenger ned…? Eller i andre enden – hvor artig er det å gå glipp av et fint bølgetog fordi du ikke fant riktig linje i elva…?

Lurer du på om kurset ga erfaringer som er overførbare til hav? Skal du padle i sterk tidevannstrøm er det mye matnyttig. For padling i bølger gir det også en ekstra trygghetsfølelse å ha mestret elv. Og et videregående elvekurs vil lære deg mye mere. På grunnkurset derimot ble det faktisk heller behov for å ”avlære” meg og Stian noen havunoter som styretak bak, padletak bakover og lening bakover.

Avslutningsvis er det bare å anbefale og å advare – har du en anelse lyst og den minste mulighet er det bare å trå til. Med stor risiko for å bli hekta på elv, for dette er action, spenning og god mosjon på det nivået du selv velger. Og vi kan ikke se noen som helst grunn til ikke å velge Sjoa kajakksenter! Takk til Anett og Becky.

Ola

P.s.: Kanskje er ei elvegruppe i emning. Har du lyst til å være med så ta kontakt. Har du erfaring å bidra med så ta kontakt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *